Skriv ut

Anticraft och punkstickprojekt

Anticraft Mina två senaste bokinköp kommer att underhålla slöjdbehovet under de semesterveckor som ligger framför mig och förhoppningsvis inspirera även under hösten.

Den första boken är Pretty in punk – 25 punk, rock, and goth knitting projects, skriven av amerikanskorna Alyce Benevides och Jaqueline Milles och med underbara fotografier av Rob Benevides. Roliga och brukbara projekt för den stickande punkaren, rockern eller för syslöjdsfröken som vill ha lite ny inspiration. Detta är verkligen en bok som borde finnas i alla slöjdsalar i landet.

Sittdyna? Eftersom jag inte är någon hejjare på att läsa svenska stickbeskrivningar så blir det självklart ännu klurigare när de är på engelska, men med lite fantasi så går det att förstå vad de vill ha sagt och gör man inte det så tittar man på bilderna och hittar på. Med lite stickning i bagaget så kan man inspireras av bilderna och göra sina egna varianter. För det är bilderna som är behållningen i denna bok. Snygga modeller i snygga miljöer där det stickade passar in på ett självklart sätt. Och när man inte förstår vad allting är och vad det används till (som en stickad lapp som ser ut som en sittdyna som man sätter fast bak på byxorna) så frågar man sina vänner med punkbakgrund som ger en godtagbar förklaring och sen stickar man ändå en union jack-sittdyna.

Bok två heter Anticraft – Knitting, beading and stitching for the slightly sinister av Renée Rigdon och Zabet Stewart. Anticraft är först en hemsida som 2007 även blev en bok och innehåller små projekt i stickning, broderi, virkning, pärlarbeten och sömnad. Men även om produkterna är tilltalande (som den virkade råttan med två huvuden) så är det är inte de som är det behållningen med boken. Det är sättet att förhålla sig till att arbeta (läs slöjda) som är gör boken till något mer än bara en hantverksbok. Författarna inleder med att beskriva sitt ”Antifesto”, som var början till deras filosofi om hantverket:
”Creation from chaos is natural. We’ve come to a place where we’ve realized that we have this actual, physical need to create things. We’re sick of homogenized culture. … We create to fill those wholes, to be able to sleep at night knowing that we’ve done something, even a small something, to confront the manufactured culture that is currently being churned out. The point then is not that you should craft just like us. You should craft in the medium that understands you. This is just a place to let your eyes rest, find some inspiration or scream yourself hoarse. … A stand against the current trends in society to sanitize grief, drug sadness, hide obscenities, stigmatize sex and take everything much much too seriously.” Virkad mus med två huvuden


Bägge böckerna är inköpta på adlibris.

Mia Lindgren