Skriv ut

VÄV08

VÄV08
Väv 2008 I Leksand arrangerades i mitten av september vävmässan VÄV08. Många av Sveriges och Nordens vävare samlades för att se utställningar, köpa garner eller färdiga föremål och bli inspirerade till egna verk. Vävmässan är återkommande vart tredje år och arrangeras av Svenska Vävrådet.


Den rosa dalahästen från melodifestival-tiden stod utanför Ejendals arena pimpad med trasor och trasmatta.


Trasmatta En trasmatta i utställningen tar in graffiti i vardagsrummet, dock som en långsammare och mer hållbar variant.
Vävstol Målade vävstolar börjar bli vanligare sedan sommarens vävutställning på Borås textilmuseum. På vävmässan fanns detta
röda exempel och vid infarten till mässan stod en turkosblå vävstol och visade vägen. Dock finns inga målade vävstolar till försäljning hos de stora vävstolstillverkarna utan det får man än så länge göra själv.

matta av kerstin bergman Kerstin Bergman, som det går att läsa mer om i tidskriften Hemslöjden nr 4 2008, har vävt textilen "Big" i lin, hampa, sisal och tarlatan. "Big" mäter 200x180 cm.
manne dahlstedt rya av manne dahlstedt
Manne Dahlstedt är tillverare av ryamattan med tigermotiv.
montervinnare Grimslövs folkhögskola vann "Bästa monter"
Det är den ettåriga linjen Konsthantverk/design, KHD, som på ett nyskapande sätt visualiserar deras unika utbildning.

Varje utställningsobjekt är ett samarbete sprunget ur en uppgift i att lära känna materialet och tekniken. Provbitarna från svarvningskursen blev med gemensamma krafter en repstege och mönsterskapande blev textiltryck. I kursen ingår vävning, textil, trä, metall, färg, form och design.

montervinnare Svetsningsövningar resulterade i barnmöbler.
montervinnare

Bandsågsövningar i kombination med sammanfogning fick en mycket intressant pyramidform.
Mia Lindgren