Skriv ut

Slunga -07

Slunga -07 "Slöjd nu eller aldrig"

Riksförbundet ungaslöjdare anordnade helgen den 5-7 oktober en slöjdträff för alla slöjdintresserade tjejer och killar. 12st slöjdare träffades på ett varndrarhem i Växsjö, vacker och naturnära precis vid Hegasjön, för att ägna en helg helt i slöjdens tecken. Temat för helgen var hur man ska förmedla slöjden och nå ut till unga. Slöjdande varvat med diskussioner och föreläsningar var vad programet innehöll.
Föreläsare var:
Ungdomssektionen i Östergötlan som är unik i sitt slag eftersom de lyckats hålla en undomsverksamhet igång under så många år. De träffas varje tisdag och slöjdar på olika teman.
 102_0221 (small).jpg
Lisett, Emelie och Linnea från Ungdomssektionen i Östergötland

Elina Holmgren som studerar på masterpogramet på konstfack, instutionen för textil. Elina berättade om sitt kandidatarbete som hon gjorde våren 2007, Elina Holmgrens betänkande av 2007 års hemslöjdsutredning.
102_0227 (small).jpg
 Elina Holmgren

Nisse Dahrén som är hemslöjdskonsulent i Växsjö med inriktning på ungdom. Berättade om hur han arbetar för att väcka intresse för slöjd bland ungdomar. Vilka medel han tagit till och normer han fått frångå för att nå ut.
102_0207 (small).jpg
 Nisse Dahrén. (Julia och Kerstin)

Självklart var också Kravallslöjd på plast för att berätta hur man genomför en idé. Tips, tankar och idéer omkring arbetet med att starta upp en webbsida.
Vi fick också en djupare inblick av hemslöjdsorganisationen. Hanna Haggren (ordförande i ungaslöjdare) och Nisse Dahrén gav oss en bild  av hur organisationen är uppbyggd och den fungerar och vart man kan vända sig för att få hjälp i olika situationer.

Mellan föreläsningarna hade vi diskussionspass, så kallade "slöjd me baby" -där man fick chans att diskutera och refektera över föreläsningarna och tankar och idéer som kommit upp.
Självklar slöjdades det också. Täljning av måfå pinnar och tovning av armband är exempel på det som skapades under helgen. Planer på att göra rondellhundar fanns men uteblev tyvärr av ren trötthet. Det får vi ta igen en annan gång!


 102_0218 (small).jpg  102_0225 (small).jpg
 Linnea, Julia, Lisa och Kerstin täljer måfåpinnar
 Emelie, Linnea och Julia i solen på bryggan.
 

Skrivet av Hillevi Svensson