Skriv ut

Bröllop och festutställning

Bröllop och festutställning

Vad behövs inför ett bröllop? Givetvis är det helt individuellt, men listan kan bli lång. Klänning, smoking, ringar, smycken, makeup, underkläder, tårta, middag, fotografier och inte minst inbjudningskort.
– Glömde jag något? Säker hundra saker för jag har aldrig planerat ett bröllop.


Det märks i handeln att det stundar bröllopstider, säger de flesta som jag pratar med på utställningen. Utställningen arrangeras av nätverket Kaprifol, som är ett kvinnligt nätverk i Varberg. Genom utställningen vill man visa på de lokala förmågor och tillgångar som finns och hoppas på så vis kunna ge inspiration och hjälp till de som planerar bröllop eller fest.


brollop5.jpgPåsk och pingst är enligt tradition vårens stora bröllopshelger och sedan kommer midsommar som en populär helg, men de senaste åren har det enligt Gerd Wetterholm som är guldsmed i Varberg, även blivit populärt att ha ett sensommarbröllop. Gerd Wetterholm är guldsmedsmästare. Ringarna som Gerd gör är helt handgjorda. De senaste åren har valet av hur vigselringarna ska se ut blivigt mer individuellt och det ska vara en personlig touch på dem. Ändå kan man se en trend med kraftiga och flacka ringar och diamanter i olika färger, fast vita är fortfarande de vanligaste. När det gäller pris kan det skilja väldigt mycket från kund till kund men i snitt lägger man ca 7000 kronor på sin ring.


Mariette Kivinen är silversmed i Varberg, hon tycker också att det märks på handeln att det börjar bli bröllopstider. Till Mariette kommer de som söker det lite mer originella smyckena och hon jobbar mest på beställning, men hyr även ut smycken som till exempel bröllopskronan som bruden har dagen till ära.


brollop3.jpg
Patricia Trambewski, designer i Varberg, har hundratals idéer på hur en bröllopsklänning kan se ut och jobbar just nu mycket på design av klänningar och skulpturella draperingar som en del av sin kollektion. När bruden kommer till Patricia visar hon dels sina egna skisser samtidigt som bruden ofta har egna tankar och önskemål. Patricia står för designen och samarbetar sedan med en skräddare med klänningar som sin specialitet som syr upp.
Trendmässigt har den ekologiska trenden kommit mer och mer. Material som lin, ull och återbruk är populärt. Men även de större klänningarna ”bakelserna” är på väg tillbaka, med lager på lager i tunna, skira tyger. Också här i valet av klänning har trenden varit mycket individuell, bruden vill ha sin egen stil, det där speciella.
På utställningen fanns det även utställare som, frisör, makeupartist, konditor, fotograf, florist med flera. Varberg har alltså stora tillgångar på lokala förmågor som kan göra allt för att förgylla din alldeles speciella dag.

brollop6.jpg  brollop7.jpg   brollop9.jpg


Evenemanget ägde rum på Festningen hus 13 i Varberg den 8 mars.

hillevi_svensson.jpg